BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Ugens KLUMME om kulturmåneden

30-04-2017


Jørn Lehmann Petersen

Ugens KLUMME-skriver er Jørn Lehmann Petersen.

Kulturmåneden på Cathrinesminde Teglværk startede i 1994 ved lidt af en tilfældighed. Daværende Broager Kommune havde netop af Statens Kunstfond fået tildelt en skulptur, som skulle levers af billedhuggeren Jørgen Haugen Sørensen. i forbindelse hermed opstod den spontane idé om at invitere JHS og andre kunstnere til at fortælle om deres arbejde – og da JHS’s skulptur skulle placeres på Cathrinesminde Teglværk, var det jo nærliggende at holde arrangementet på Cathrinesminde.

Det første år lykkedes det os at få samlet hele fem kulturpersonligheder. Ud over JHS var det Peter Bastian, Per Arnoldi, Ib Michael og Erik Clausen. Erik Clausen havde i øvrigt året forinden brugt Cathrinesminde Teglværk som kulisse til en sekvens i filmen om vores store komponist Carl Nilesen fra Fyn.

Arrangement blev en stor succes. Primært på grund af de medvirkende, men også på grund af Cathrinesmindes helt specielle atmosfære hvor traktementet i pausen: Kaffepunch og fedtemadder, indgår som et væsentligt element.

Mange opfordrede os umiddelbart efter til at gentage succesen, men daværende rektor på Statsskolen i Sønderborg, Ole Jellingsø, sagde det mere præcist: I bør absolut gentage det – men I har begyndt fra den forkerte ende. Det bliver vanskeligt at følge op!

Husker du...

Men vi gjorde det, og siden dengang har utallige andre forfattere, musikere, skuespillere, billedkunstnere, og politikere besøgt os. I flæng kan nævnes Fritz Helmuth, Lise Nørgaard, den tyske forfatter Günther Wallraff, fredsmægler i Bosnien Thorvald Stoltenberg, sangeren Bjørn Afzelius, Ingvar Cronhammer, Kurt Ravn, Steffen Brandt, Benny Andersen og Poul Dissing, De Fire Kongelige Tenorer, Mette Holm og Mogens Lykketoft, Niels Helveg Petersen og mange mange flere.

Formålet med Kulturmåneden er at publikum for en overkommelig pris får mulighed for at møde og opleve forskellige kulturpersonligheder fra Danmark og gerne også udlandet på et højt plan. Vi forsøger så vidt muligt at sammensætte programmet således at der er brede folkelige kunstnere, men også smalle og dybe personligheder. Især det sidste har givet mange en stor personlig oplevelse, ja for nogle har det nærmest været en øjenåbner. Arrangement sidste gang indeholdt således en aften med kunstneren Marco Evaristti, der at mange opfattedes som en særdeles provokerende kunstner. Gennem foredraget uddybede Marco baggrunden for hans billeder, hvilket afslørede en kunstner med dybe følelser og en stærk fortolkning af udsatte og forfulgte menneskers skæbne. Da vi første gang præsenterede opera på Cathrinesminde Teglværk, oplevede vi også en stor skepsis. Men efterfølgende fik vi så mange roser og opfordringer, at vi blev nødt til at gentage arrangementet to år senere.

Bedøm selv

I år har vi så sammensat et program med både rock musik og mere rolig musik i form af rock Nalle og Anne Linnet med hver deres band. Derudover fortæller Per Stig Møller om kampene i Det Konservative Folkeparti og på Christiansborg og Jørgen Mads Clausen fortæller om Danfoss fra hønsehus til global virksomhed. Hvad der er det smalle arrangement i år vil jeg lade være op til publikum, men for mig er politik og erhvervsudvikling også en væsentlig del af vores kultur. Uden dette ingen udvikling – og dermed intet kulturarrangement på Cathrinesminde Teglværk.

Personerne bag Kulturmåneden er Mona Nielsen, Erik Breum, Niels Nørmark og jeg selv.

Jørn Lehmann Petersen.

 

 

 

 

Se alle nyheder


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk