BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Broagerland har meget at byde på - en enestående historie og natur

Broagerland har en fascinerende historie, fordi forskellige overherrer fra tidligere ​​imperier har hersket i området og sat deres præg. Når du går rundt i Broagerland, bliver du konfronteret med denne historie gang på gang. Jeg flyttede til Broager i 2001 og vil gerne dele de indtryk, som mærker fra de svundne tider har efterladt hos mig.   

Broager Kirke

I hjertet af Broagerland ligger kirken. Dens karakteristiske og legendariske tvillingtårne ​​kan ses langvejs fra. De fortæller historien om velhavende siamesiske tvillingsøstre, der beordrede, at der skulle bygges en kirke efter deres død, og til minde om dem blev tårnet opført forsynet et dobbelt spir. Den smukke kirke blev bygget i anden halvdel af det tolvte århundrede, først apsis, derefter kor og siden skib.

 

Kirkegården

Krige har sat deres præg på Broagerland. Næsten 300 danske og tyske soldater fra krigen i 1864 er begravet på kirkegården ved siden af ​​kirken. To hundrede mænd fra Broager døde under den første verdenskrig. Navnene på de faldne kan findes på sten, en for hver familie, placeret omkring mindehøjen ved siden af ​​kirken. Nogle sten har fire navne indgraveret.

 

Pilgrimme

Jeg formoder (men kan ikke bevise), at før reformationen gik pilgrimme forbi Broager på vej til Jerusalem, Rom og Santiago. På sit dødsleje i 1412 samlede dronning Margrethe en række vigtige mænd i kongeriget for at uddele testamentare gaver, inklusive store mængder penge til pilgrimsrejser. Kom Margrethes pilgrimme gennem Broager?

”Gendarmstien”

Når du går på stien, får du alle sanser i brug i et landskab mærket historie, natur og skønhed.

“Gendarmstien” går rundt om Broagerland langs med kystlinjen og er opkaldt efter de vagter, som vogtede grænsen mellem Danmark og Tyskland. Området omkring “Gendarmstien” har været befolket i tusinder af år. Fertile jordarter og mange skove gav rigelige kilder til næring af lokale indbyggere. Mange strækninger af "Gendarmstien" overlapper den gamle pilgrimsrute.

 

Teglværkerne

Ved ”Gendarmstien” finder du strande fulde af mursten i forskellige former, farver og størrelser og bliver klar over, at du befinder dig i hjertet af ”teglværkslandet”, hvor håndværkere i århundreder har udvundet, dannet og bagt ler til bygning af kirker, slotte og hjem. I det 19. århundrede tiltrak de lokale teglværk arbejdere fra mange nabolande.

Kunstnere

Mod slutningen af ​​det 19. århundrede var her også en kunstnerkoloni langs ”Gendarmstien” ved Egernsund. Malerne, der var samlet her i sommermånederne, var overvejende tyske. Motiverne var teglværk, fiskere og skibe, der passerede op og ned i fjorden, alt sammen styrket af de unikke lysforhold på stedet. ”Egernsundskolen” er ikke kendt i Danmark, men det er den i Tyskland.

 

Sven Ruder, tilflytter  


Hoved sponsorer

 

Sponsorer


Broager.dk