Broagerland summer af landsbymiljø, fællesskab og initiativrigdom
Vi værner om vores smukke halvø, gør landsbyerne levedygtige og sikrer udvikling fremover, f.eks. gennem Broagerland 3.0. Kulturen på Broagerland er en landsbykultur, undskyld Broager, men det adelsmærke har I også, selvom I tidligere var hovedstaden for Broagerland.
Alle landsbyer og Broager ’by’ har hver især et aktivt forum, der holder sammen på landsbyerne, arbejder forskelligt men samarbejder med alle de andre og med Sønderborg Kommune.
Dynt/Skelde/Gammelgab Landsbylaug, foruden en aktiv idrætsforening, indtil for nylig en landsbybus (delebus som alle kunne leje), ølbryggerlaug og i Gammelgab nu en økolandsby.
Brunsnæs/Iller/ Busholm Landsbylaug, som f.eks. efter flere års arbejde i 2019 har genetableret en nedlagt færgerute til Tyskland. Det er blevet en ’cykelfærge’, idet den ud over plads til 12 passagerer medtager cykler til stor fordel for cykelturister.
Vemmingbund Landsbylaug sørger hvert år for arrangementer ved den attraktive strand, f.eks. Skt. Hans-fest, rejestrygning og dragefestival.
Skodsbøl Landsbylaug er suppleret af stort foreningsliv for folk i alle aldre med klubhuset som samlingssted.
Smøl Landsbylaug har f.eks. renoveret og indrettet Smøltårnet (et gammelt transformatortårn) til et ”pitstop” for gående og cyklende turister. Hver fredag kl. 16.00 afholdes der et eller andet sted i byen ”Bier um Vier”.
Fælles er man om f.eks. ’”Fordybelsesbænke”, ”Det Levende Teglværk”, ”Stilleområder” og en fælles velkomstfolder, som supplerer den, hvert landsbylaug har. Broagerland 3.0 hører også til blandt fællesprojekterne. De har styrket samarbejdet mellem landsbylaugene og Broager Udviklingsforum, så Broagerland også udvikler sig som et hele.
(Ingebeth Clausen, formand for Smøl Landsbylaug)