BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Ferien går til - Natur, kultur og historie

Ferie på Broagerland

Natur, strand, oplevelser, kultur, historie, grænseland – Broagerland har meget at tilbyde som feriested. Der er aktiviteter, overnatningsmuligheder for enhver, om du kommer med hele familien, din partner eller kun dig selv. Der er flere gode strande på Broagerland, stranden i Vemmingbund er meget børnevenlig og har Blå Flag, men der er også fine strande i Brunsnæs og ved de to campingpladser på nordøstsiden af halvøen. Både i Vemmingbund og Brunsnæs er der mange sommerhuse at leje.

Ude i naturen på Broagerland er der mange muligheder for at blive aktiv - om det er cykling, vandring, rideture eller surfing eller den daglige løbetur. Der kan overnattes i shelters og på de 18 ”fordybelses-bænke” kan man nyde roen og udsigten. Stillheden i naturen kan især mærkes i de 12 stilleområder og stilleruter, hvor naturen kan opleves helt uforstyrret.

 

Natur og Kultur på Broagerland

Broagerland er kendt for kirken i Broager med tvillingespirene, som kan ses langvejs fra, og kirken er også berømt for sine kalkmalerier. Det var fra Broager, preusserne beskød Dybbøl Banke i 1864.

Derudover er Broagerland præget af en historisk tæt koncentration af teglværker, der har sat spor i landskabet. Langs den vestvendte kyst er landskabet i høj grad præget af teglværksindustri, der har været aktiv i området frem til 1968, og som i dag formidles gennem teglværksmuseet Cathrinesminde ved Iller Strand og andre kulturspor i landskabet.

Der findes også en særlig vandrerute, Teglværksstien, der er en sløjfe på Gendarmstien.

Gendarmstien, som er Europæisk Kvalitetsvandresti og som hvert år tiltrækker mange naturelskere, i stigende grad en attraktion.

Den leder igennem og forbi varieret og spektakulær natur. Stensigmose Klint er populær blandt hobby- geologer, da man kan finde rester af alt fra forstenede snegle til stødtænder fra en skovelefant. Hertil kommer en rig og mangeartet natur, som er tilgængelig fra det gamle snoede vejnet og Gendarmstien, fx Skeldekobbel, Kragesand og Skelde Vigsmose.

Der findes ”Liebestunnellen” ved Kragesand, hvor krattet er groet rundt om stien, så man går gennem en tunnel. Og der findes gode udsigtspunkter ved Stensig-mose, Gratelund og Gammelmark.

Fra Broager by kan man gå eller cykle på den gamle banedæmning til Dynt og videre til Skelde, som for nyligt er blevet lagt ud som sti.

 

Broagerland – et historisk præget kulturlandskab

Det samlede bakkelandskab omkring Vemmingbund, Dynt Bjerge og Dybbøl Banke er samlet set et af kommunens mest storslåede landskaber, som i høj grad opleves som en helhed så vel fra vandet som fra bakkerne på begge sider. Samtidig er dette landskab en helt afgørende del af 1864-fortællingen, der har sat scenen for krigs-handlingerne. Særligt Dybbøl Banke med den historiske slagmark og skanserne emmer af historiske referencer. Historiecentret ”1864” ligger i kun få kilometer fra Broager.

Det overvejende kystvendte Broagerland er rigt på både geologiske, naturmæssige og kulturhistoriske fortællinger. Stærke er de kulturhistoriske fortællinger om tegl- værkindustriens storhedstid og udskiftningen, som tydeligt opleves i landskabet.


Hoved sponsorer

 

Sponsorer


Broager.dk